miércoles, 13 de enero de 2010

Dos infants es casen.

Corren veus que diuen què si has estat a Nicaragua has d’anar a un casament, un belatori o a la celebració del quinze anys d’una adolescent. En qualssevol d’aquests esdeveniments hi ha una gran festa on es reuneix la família i els amics.

Ara per ara tant sols he assistit a un casament, però no és estrany caminar pels carrers d’Estelí i per mitjà del perifoneo (cotxe amb gran altaveus) escoltar com s’anuncia el dia i lloc on es durà a terme la cerimònia d’un difunt.

L’adolescent que celebra els quinze anys es festeja que aquesta a deixat de ser una nena i passa a ser una persona adulta, tal vegada des del discurs dogmàtic de l’església, és com celebrar que l’adolescent és fecunda, apta per l’engranatge de la reproducció.

Sembla ser que el 80% de les joves són mares solteres i que un bon nombre d’adolescent d’entre 12 i 15 anys queden embarassades. Tal vegada hauríem de cercar la causa d’aquest fenomen en la una d’educació, valors i al discurs eclesiàstic que tant arcaic ens resulta a alguns Europeus. Pels conservadors l’ús del preservatiu és, en certa manera, com una estratagema d’eutanàsia on es priva la vida a un futur ser que està en procés de formació. Cada espermatozou mort i cada òvul que no sigui fecundat en l’acte amatori és un acte de censura vers el paper reproductor de la dona.


El dissabte 2 de gener d’enguany assistia a l’enllaç matrimonial d’en Jasser de setze anys i la MªElena de disset anys. Els dos vailets es casaven sota el consentiment d’ambdues famílies, tot i que els pares d’ell es mostraven contraris. La causa de semblant esdeveniment és la manca de precaució en la relació sexual. La família d’ell considerava que no feia falta casar-se per vetllar per la criatura sinó que hi havia d’haver la responsabilitat de fer-se càrrec de l’infant, donant-li amor i assumint les despeses. Però els dos adolescent estaven disposats a contraure matrimoni i fer-se càrrec del nou vingut.


Considero injust entrar en judicis morals sobre la decisió presa pel Jasser i la Mª Elena més aviat els desitjo el millor, és a dir, que les coses els vagin bé per poder cuidar de la criatura i que ambdós s’estimin i es donin suport en aquesta nova etapa de la vida. Ara per ara, estan treballant de valent per estalviar diners per l’infant/a que naixerà d’ací sis mesos.


El casament es celebrava a les sis de la tarda en l’església del Calvario. El que més em va sorprendre és que aquell dia en el mateix indret i a la mateixa hora es celebrarien dos enllaços. Manifestar que l’església va ser decorada pels propis nuvis i que la cerimònia va ser bonica de poder veure i viure.



Un altre fet que em va encuriosir, és que en l’acte religiós hi pot assistir qualsevol persona, sigui o no convidada pels nuvis, i que afortunadament, els convidats anaven vestits humilment. Em de tenir present que els familiars dels nuvis són ben humils i no es gasten el pocs diners que tenen en corbates i americanes... tal vegada aquest és un dels motius que em sentís tant còmode, en aquest esdeveniment els únics que anaven guapos eren els nuvis....



...els pares dels nuvis i les responsables de dur la cua de la novia, els anells i el rosari.



El banquet es va fer a l’Oassis, un establiment on et lloguen l’espai per aquests tipus d’esdeveniments. El menú el van elaborar la Berta, mare d’en Jasser, i l’àvia de la Mª Elena, van cuinar per 300 comensals, de fet, l’àvia no va dormir en tota la nit, i la Berta es va posar a cuinar el dia anterior....



En arribar a l’Oassis, varem estar esperant que organitzessin les taules escoltant música de Phil Collins.


Un cop tots varem estar entaulats, els nuvis i els pares d’aquests servien els plats als convidats. Manifestar que en Jasser va ser un bon amfitrió, i que la parella va saber dur, prou bé, la tensió d’aquests tipus d’esdeveniments. El que més em va sobtar és el vincle que s’ha establert entre en Jasser i un servidor, en tot moment es va mostrar molt atent, tant a l’església, on em va cridar per fer-me una foto amb ells, com en el banquet on es mostrava preocupat per si havia pogut menjar els dos plats (arròs amb amanida de verdures bullides amb salsa blanca i llom amb verdures).



Després de l’àpat, hi va haver ball, dir-vos que un servidor no va gosar posar-se a ballar, ja que ací duen el ritme al cos i no era qüestió de fer el ridícul.



2 comentarios:

  1. Ricard!!! como has cambiado!!! te ves más interesante jajaja... bueno que sepas que lo que escribes esta muy bien (mi opinión) aunque no comulgue con todo... ya te contaré algún día como fue mis 15 años y de lo que me arrepiento...
    Por lo demás me encanta!! yo sí que te hubiera hecho bailar!! a mi son son!!! jajajaja
    un besototototototeeeeee!!!

    ResponderEliminar
  2. Ei Richiiiiiiiiii!! Ara fa molt que no actualitzes el blog... encara que no ho sembli et seguim i t'anem llegint, però ja saps que aqui el temps passa més de pressa, nem corrents tot el dia a munt i aball... jo per la uni!! en ca ra... el Pere ha sigut pare ja fa 6 mesos i m'ha fet padrina del nen, del IU, tot i que jo me'n he adjudicat el fadrinatge de totes dues criatures menudes i precioses!! fins abiat!! anims que ja ets entre els nostres braços!

    ResponderEliminar